Yatağa Bağımlı Hastalarda Beslenme
04 Ocak 2019


                                                                             YATAĞA BAĞIMLI HASTALARDA BESLENME
Hareketsizlik,  kalsiyum  metabolizmasını etkiler. Hareketsizlik sonucu kana çekilen kalsiyum,  fosforla  birlikte idrarla atılır. Bunun   sonucunda hastada, osteoporoz gelişebilir.Bu  nedenle diyetle hastanın yeterli kalsiyum ve fosfor alımı sağlanmalıdır. Günlük 2-3 su bardağı süt-yoğurt tüketilmelidir.

-
Yatağa   bağımlı   hastada gastrointestinal ve  üriner  sistemde çeşitli   sorunlar  ortaya  çıkabilir. Üriner  sistemde  taş oluşumu  veya enfeksiyon gelişimi, konstipasyon,   sindirim güçlüğü   ve   gaz,  şişkinlik vb.   durumlar, gelişebilecek   sorunlardan  bazılarıdır. Üriner  sistemde  taş oluşumu  veya  enfeksiyon gelişim  riskini  önlemek için
hekim  önerisi doğrultusunda hastaya bol sıvı verilir. Konstipasyonu önlemek için yeterli miktarda sıvı ve posa alınması önemlidir. Posayı   çiğ  sebze-meyvelerden, kuru baklagillerden,  kepekli tahıl  ürünlerinden alırız. Yeterli  posa  alımı  için günlük  4-5 porsiyon sebze - meyve tüketilmelidir.

-
Yatan    hastanın   enerji   gereksinimi  azalır   fakat   kas    kaybının   önlenmesi  ve    yara iyileşmesi  için  proteinlere   ihtiyaç   artar. Beslenme    programının,    protein  gereksinimini   karşılayacak   şekilde   olması  gerekir.Hastada   iştahsızlık   gelişebilir. Yiyecekler,   mümkünse   hastanın  seveceği şekilde  hazırlanmalı  ve görüntüsüne 
dikkat   edilmelidir. Hastanın   tüketebildiği  miktarlar  az  olduğundan,  besin değeri  yüksek yiyecek ve içecekler hazırlanmalıdır. Yemekleri   pişirirken   besin  değerini 
arttırmak  amacıyla et, kıyma, yumurta,süt, yoğurt, kuru baklagiller,  bulgurdan yararlanılabilir.

-Hastanın     yeterli     sıvı    alması   yaşamı   için   önemlidir. Vücuttaki    sıvının   azalmasının   fiziksel   ve  bilinçsel  işlemlerin   bozulmasına neden olduğu, hastayı kilo
kaybına bağlı olarak düşme, enfeksiyon, ishal, kabızlık oluşumu acısından riskli duruma getirdiği unutulmamalıdır. Günlük 1,5 – 2 litre sıvı tüketilmelidir.

                                                             
                                               Yatağa Bağımlı Hastanın Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hastanın  oral(ağızdan)  beslenmesinde, öncelikle hastaya çiğneme ve yutma işlemine odaklanması için sessiz dikkati dağılmayacak bir ortam sağlanmalıdır.

- 
Hasta yatakta olabildiğince dik oturmalıdır.(60-90 derecelik) 

- Hastayı besleyecek olan kişi, hastanın kendisini görebileceği seviyede oturmalıdır.

Beslenme öncesi hastaya kullanıyorsa gözlük, işitme ya da takma dişi takılmalıdır.

Hasta beslenme anında başını geriye atabilir bu yüzden kaşık ya da çatal ağız seviyesinden yukarı tutulmamalıdır.

Hastanın kolayca çiğneyip yutabileceği yumuşak sulu gıdalar ya da yarı katı gıdalar tercih edilmeli ve gıdalar gerekirse ezilerek ya da püre halinde verilmelidir.

Hastaya yiyecekler her defasında küçük lokmalar ve küçük porsiyonlar (1/2_1 yemek kaşığı) halinde verilmelidir.

Beslenme  esnasında   acele   edilmemelidir. Hastanın   çiğneyip   yuttuğundan  emin  olmadan  yeni  bir lokma  verilmemelidir. Bir öğünde çok fazla yemek yerine az
ve sık beslenme tercih  edilmelidir.

Besinin kolay yutulmasına yardımcı olmak için arada bir yudum su verilmelidir.

-Yemekten sonra  30 dk  hasta dik oturtulmalıdır ve hemen yatırılmamalıdır.

- 
Reflüyü önlemek için hastanın başı 30 derece yüksekte tutulmalıdır. (Reflü: besinlerin ve mide içeriğinin özafagusa(yemek borusu) geri gelmesi)

Hastanın günlük yedikleri ve çıkardıkları takip edilmelidir.

Yeterli beslenip beslenmediğini öğrenmek için düzenli olarak kilo takibi yapılmalıdır.